... általában ebben a sorrendben.

1. "Az mit jelent, hogy mesemondó?"

A mesemondó olyan személy, aki (dobpergés, dobpergés) meséket mond. Jelen sorok írója szereti magát a hangzatos "hivatásos nemzetközi mesemondó" címmel illetni. Hivatásos, mert ez a főállásom (már amikor épp nem vagyok egyetemista); nemzetközi, mert három nyelven mondok meséket, határon innen és túl. Részletek a honlapomon olvashatók, azok számára, akiket érdekel.

2. Ebből meg lehet élni?

Tesztelés alatt. De van, akinek sikerül. Legalábbis azt mesélik.

3. Hogyan lesz valakiből mesemondó?

Mesterdiplomát szerez az East Tennessee State University Storytelling (Mesemondás) szakán. Vagy csak egyszerűen úgy dönt, hogy mától az. Én a biztonság kedvéért mindkettőt kipróbáltam. Nem ebben a sorrendben.

4. És milyen meséket mondasz?

Elsősorban hagyományos történetekben utazom; népmeséket, legendákat, mítoszokat, történelmi anekdotákat és hasonlókat mesélek a világ minden tájáról. Újabban kezd kiegészülni a repertoárom városi legendákkal, családi történetekkel és személyes sztorikkal is. (Volt szobatársak, reszkessetek)

5. Honnan szerzed a meséket?

Könyvekből, az Internetről, és más mesemondóktól. Leginkább a három kombinációjából. Egy-egy történet kulisszái mögött szorgos bölcsész kutatómunka és nem kevés könyvtári turkálás zajlik. Ha valamit, hát ezt megtanulja az ember az egyetemen. (Papíron régész vagyok, néha kilóg a lapát a mesemondó kabát alól)

6. Hány mesét tudsz?

Erre van egy hosszú válasz és egy rövid válasz. Rövid válasz: nagyon sokat. Hosszú válasz: a hagyományos mesék motívumokból és modulokból épülnek fel, amikből szorgos olvasással egy egész kupacot össze kell gyűjteni; innentől csak gyakorlat és fantázia kérdése, hogy hány sztorit hoz ki belőlük az ember. Az biztos, hogy ugyanazt a mesét nem mondom el kétszer ugyanúgy (Mint ahogy ezt a bemutatkozást se voltam képes normális ember módjára ide kopipésztelni a négy másik blogomról)

7. Könyvből olvasol?

NEM!!!!! (Minden mesemondóban rejlik egy Agresszív Kismalac ami bizonyos kulcsszavakra pitbull módjára tör elő). Fejből mesélek.

8. Kinek mesélsz?

Iskolákban zsizsik gyerekeknek és tinédzsereknek, akik nagyon határozottan nem gyerekek. Könyvtárakban lelkes kicsiknek, hiperaktív totyogósoknak és mosolygós könyvtárosoknak. Múzeumokban műértő felnőtteknek. Fesztiválokon babakocsiknak, söröző apukáknak és hangtechnikus srácoknak. Mesemondó fesztiválokon meserajongó közönségeknek. Mesemondó konferenciákon profi mesemondóknak. Külföldön érdeklődve figyelő külföldieknek. Órán a professzornak és az osztálytársaknak. Röviden és tömören: bárkinek, akinek van ideje egy mesére.

9. Miééééért?

Anonim Mesemondók Egylete: Az az igazság, hogy aki egyszer mondott már mesét csillogó szemű, lelkes közönségnek, az nagy eséllyel örökre rajta marad az anyagon. Ha tizennégy éves korodban elhatároztad, hogy bárd leszel, és huszonkét éves korodban hivatásos mesemondóvá váltál, akkor már nincs visszaút. Egyszerűen túl jó élmény mesét mondani ahhoz, hogy abbahagyjam. Minden percét élvezem. Na jó, majdnem mindet. Az adóbevallás egy szívás. De hát az minden munkánál az. (Fogadok, hogy valahol egy egyetemen vagy főiskolán a "hogyan adózik egy nemzetközi mesemondó?" bónusz vizsgakérdéssel rostálják a leendő APEHeseket...)

10. Mi a fenét keresel Amerikában?

Ahogy már fentebb említettem, diplomát szerzek mesemondásból (jobban mondva storytellingből) És közben nem mellesleg terjesztem a magyar népmeséket és a magyar kultúrát. Eddig Agresszív Kismalac vitte el a pálmát, de a rézf**ú bagoly erős második. Csaba királyfival holtversenyben.

Éééés akkor most mi van?!

Blogolás, az van. Úgy gondolom, a mesemondást mint modern műfajt nem lehet elég sok emberhez eljuttatni. Így aztán visszaeső grafomán módjára szorgosan fogok irkálni mesékről, mesemondásról, mesemondókról, és arról, hogyan telik egy vándor mesemondó élete a 21. században. Íme.

A bejegyzés trackback címe:

https://mesemondas.blog.hu/api/trackback/id/tr293354918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása